1 Dönüme Kaç Aronya Fidanı Dikilir?
Aronya hakkında bilgi almak isteyen çiftçilerin sayısı artıyor. Son yıllarda satışları artan aronya fidanı çoğu çiftçi tarafından talep ediliyor. Aronyadan para kazanmak isteyenler bu meyveyi inceliyor.
Aronya Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir?Aronya ağacı sahil kesimi hariç ülkemizin her yerinde yetiştirilebiliyor. Dikilen yere bağlı olarak alınan verim değişiyor. Aronya ağacı ancak 1 buçuk, 2 metre kadar büyüyebiliyor. Aronya, üzümsü bitkiler sınıfında sayılıyor. Genel olarak bir ağaçtan 20-25 kilogram meyve alınabiliyor.
Kuraklık şartlarına göre alınan meyvenin sayısı düşebiliyor. Tarlası büyük olan çiftçiler daha fazla aronya fidanı dikerek daha fazla ürün elde edebiliyor. Aronyanın dikileceği alanı iyi araştırmak gerekiyor.
Aronya Meyvesinin Kullanım AlanlarıAronyanın kullanıldığı ve kullanılabileceği birçok alan bulunuyor. Bu alanların başında eczacılık sektörü geliyor. Özellikle ilaç yapımında kullanılıyor. İçerisinde bulunan vitaminler insan vücuduna fayda sağlıyor. Uzmanlar bu ilacın kalp rahatsızlıklarını gidermede kullanılabileceğini söylüyor.
Aronyanın kullanım alanları günden güne artıyor. Aronyameyvesinin kullanıldığı bazı sektörler:
• Gıda sanayi• Çay yapımı
• Besin takviyesi
Bazı gıda şirketleri ürünlere gıda boyası katmak yerine aronyameyvesi katarak renk veriyor. Bu da ürünün daha sağlıklı olmasını sağlıyor.
Aronya Fidanı DikimiAronya fidanını diken birçok çiftçi bulunuyor. Bu çiftçilerden çoğu bu meyveyi bilinçsiz bir şekilde dikiyor. Ürünün dikilmesine emek verdikten sonra meyve alamayan çiftçiler büyük hayal kırıklığına uğruyor. Aronya fidanını dikerken birtakım hususları bilmek gerekiyor.
1 dönüme yaklaşık 120-130 arasında fidan dikilebiliyor. Fidanların arasında gerekli boşlukların bırakılması gerekiyor. Bu boşluklar ürünün daha rahat büyümesini sağlıyor.
Çiftçilerin tarlasına göre ekilen aronya sayısı değişiyor.
Aronya Meyvesi Nasıl Tüketilir?Aronya meyvesini tüketmenin birçok yolu bulunuyor. Kuru meyve olarak tüketilebiliyor. Yaş meyve olarak tüketilebiliyor. Bazı yörelerde aronya yapraklarından çay yapılıyor. Yapılan çayı çoğu kişi lezzetle içiyor. Bu çayın tadı evlerde yapılan çaya benzemiyor.
Ülkemizin iç kesimlerinde aronya meyvesinden reçel ve marmelat yapılıyor. Yapılan reçeller çoğunlukla aile içinde tüketiliyor. Ama bazı ev hanımları bu reçelleri satıp para kazanabiliyor.
aronya meyve üretimi yapmayı düşünüp aronya fidanları hakkında bilgi almak için bağlatıya tıklayabilirsiniz. Aronya Fidanı