Başbakan Yıldırım İngiliz Basınına Açıklamalarda Bulundu

27 Kasım 2017 - 19:44

Londra'ya yaptığı ziyaret sırasında İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, Trump ile Erdoğan arasında yapılan telefon görüşmesinde Başkan Trump'ın YPG'ye silah verilmesinin yanlış olduğunu söylediğini aktardı.

Londra'ya yaptığı ziyaret sırasında İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yapılan telefon görüşmesinde Başkan Trump'ın YPG'ye silah verilmesinin yanlış olduğunu söylediğini aktardı.

YPG/PYD ve Amerika ilişkisinin geçici olduğunu bildiklerini söyleyen Yıldırım, Suriye'de IŞİD yenilgiye uğratıldığı için artık bu ilişkinin bitmesi gerektiğini belirtti.

Soçi'de Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in ev sahipliğindeki üçlü zirvede ortaya çıkan

Suriye yol haritasına da değinen Yıldırım, "Terör faaliyetlerine katılan herhangi bir grup, bu görüşmelere katılamaz" ifadelerini kullandı.

"Gülen için adım atması gereken ABD”

Başbakan Yıldırım, Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iadesi konusunda ise Türk tarafının gerekli belgeleri gönderdiğini ve bundan sonra adım atması gerekenin Amerika olduğunu kaydetti.

Türkiye'de geçen yılki başarısız darbe girişiminin ardından hükümetin başlattığı operasyonla ilgili ise hukukun üstünlüğü ilkesini hatırlatan Yıldırım, tutuklamalara mahkemelerin karar verdiğini ve kanıt olmadan kimsenin tutulmadığını söyledi.

"AB vizyonunu gözden geçirmeli”

Yıldırım Londra'daki bir başka açıklamasında ise İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma sürecinin birliği tamamen şaşırttığını söyledi. Yıldırım, birliğin genişlemesi ve Türkiye'nin durumuyla ilgili vizyonunu gözden geçirmesi gerektiğini aktardı.

Yıldırım, Avrupa Birliği'nin ne kadar genişleyeceği ve Türkiye'nin yerinin ne olacağı konusunun birlik tarafından incelenmesi gerektiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl Temmuz ayında düzenlenen darbe girişiminin ardından yürüttüğü baskı politikası Brüksel ve Ankara arasındaki ilişkilerin bozulmasına yol açmıştı.

Yıldırım ayrıca Türkiye'nin Suriye'deki krizin Beşar Esat iktidardan gitmedikçe çözüleceğine dair inanmadığını da belirtti.

Rejimin Suriye'deki durumun sorumlusu olduğunu söyleyen Yıldırım, Esat iktidarda olduğu müddetçe Suriye'de kalıcı barış inşa etmenin gerçekçi bir beklenti olmadığını sözleri ekledi.