Bursa Nilüfer & Yalova Ortak Sağlık Birimleri
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının tüm işyerlerini kapsaması OSGB firmalarına ihtiyacı da arttırmıştır. Yasaya göre her işyeri tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre belli sayılarda ve belli sürelerde işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personeli hizmeti almak zorundadır. Yine yasaya göre bazı işyerleri isg personelini kendi bünyesinde istihdam edebilir. Ama çok sayıda işyerinin belirli sürelerle isg personeline ihtiyacı vardır. Bu nedenle tam zamanlı isg personeli çalıştırmak yerine ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden süreli hizmet alır. Bursa ortak sağlık birimleri birden fazla işyerine işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli temin ederek işletmelerin bu ihtiyacını karşılamaktadır. Ortak sağlık birimleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetki alarak çalışabilir.
Ortak sağlık ve güvenlik birimi kurulabilmesi için yasada belirlenen şartları yerine getirmek gerekiyor. Bu kapsamda tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan en az bir işyeri hekimi, en az bir iş güvenliği uzmanı ve en az bir diğer sağlık personelinin istihdam edilmesi gerekiyor. Ortak sağlık birimleri birçok işletmeye çözüm ortağı olabilir. Yalova ve çevresinde hizmet veren Yalova ortak sağlık birimleri yılların tecrübesine sahip, sertifikalı ve her özgün durumda en iyi çözümleri üreten işyeri hekimleriyle işyerlerine ortak sağlık hizmeti vermektedir. Görevlendirilen işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer uzmanlarla risk değerlendirmesi çalışmalarına katılır. Sağlık ve güvenlik açısından alınması gereken önlemler raporlanır ve işverene sunulur.
Ortak sağlık birimlerinin verdiği hizmetlerin amacı çalışanların sağlığını korumak, meslek hastalıklarını önlemektir. Nilüfer ortak sağlık birimleri de bu amaçla kurulmuş olup Çalışama ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetki almışlardır. İşyeri hekimleri çalışanların sağlık gözetimini yapar, işe giriş muayenelerini ve periyodik muayenelerini yapar. Çalışanlara genel iş sağlığı, ilk yardım gibi eğitimleri verir. Hijyen eğitimlerini de vererek salgın hastalıkların önlenmesini sağlar. Gelişmiş ülkelerde meslek hastalıkları yok denecek kadar azdır. Ülkemizde de iş sağlığı ve güvenliği tedbirleriyle meslek hastalıklarının ve iş kazalarının en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmak her çalışanın hakkıdır. Bu nedenle işverenlerin yasayı eksiksiz uygulaması zorunludur. Bunun için de en doğrusu profesyonel bir kurumdan hizmet almaktır.