BÜYÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ NASIL YAPILIR?
BÜYÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ NASIL YAPILIR?
BÜYÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ NASIL YAPILIR?
Eski dönemlerdeki organik beslenme doğal yaşamın bir parçası olarak görülmüş ve günümüze nazaran daha sağlıklı nesillerin yetişmiş olması doğal hayvancılık faaliyetlerine olan ilgiyi artmıştır. Devletin sağladığı teşvik ve kredi yardımlarının da artmasıyla birlikte bilhassa büyükbaş hayvan yetiştiriciliği önem kazanmıştır. Besi çiftliklerinin sayısı da gün geçtikçe çoğalmıştır.
BESİ HAYVANCILIĞI
Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğiyapmaya başlamadan evvel, hayvanların özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Sonraki aşama; tesisin kurulması ve işletime hazır bir duruma getirilmesi olacaktır. Tesis kurulumundan sonra girişimcilerin bir besicilik projesine sahip olması gereklidir. Türkiye'de 3 şekilde besicilik projesi yapılmaktadır. Bunlardan ilki, kapalı sistem besi projesidir. Diğerleri yarı açık besi projesi ve açık besi projesinden oluşmaktadır. Kapalı sistem projesinde, hayvanlar kapalı alanda yetiştirilmektedir. Sistemler tamamen kapalı şekilde kurulmaktadır. Yarı açık besi projesi adından da anlaşılacağı üzere yarı açık tesislerde yetiştirilen hayvanları kapsamaktadır. Yaşadıkları alan kapalı olan hayvanların, otladıkları ve diğer faaliyetleri açık alanlarda yapılmaktadır. Açık besi projesinde gerçekleştirilen büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ise tamamen açık ortamda sürdürülmektedir. Türkiye'de en çok tercih edilen tür ise açık besidir. Bunun sebebi maddi giderlerin kapalı alanlara göre daha az olmasıdır. Az maliyet ile daha kolay ve çabuk hazırlanan Bu projede hayvanların doğal ortamı da korunmuş olmaktadır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus var ki o da hayvanların dış etkilerden hasar görüp hastalanmamasına özen gösterilmesi gerektiğidir. Çünkü sağlıksız bir hayvan, hem işletmecesine zarar ettirecek hem de sağlıksız et tüketimine sebep olacaktır. Bu nedenle uzmanların en çok önerdiği proje, yarı açık besiciliğidir. Bu projede yaşam alanları kapalı olan hayvanlar, sağlık yönünden de sağlıklı et üretimi yönünden de daha elverişli durumdadır.
HAYVAN SEÇİMİ
Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği konusunda elbette ki dikkat edilmesi gereken ilk husus hayvan seçimidir. Bu anlamda bulunulan bölgeye, işletmede hayvanlara sağlanacak olan barınak, besleme, bakım gibi hizmetler, pazar ve coğrafi yapı gibi şartlara göre ırk seçimi yapılmalıdır. Özellikle barınak, bakım ve besleme gibi altyapı koşulları yeteri kadar sağlanamayacaksa yüksek verimli kültür ırkları tercih edilmemelidir. Onun yerine daha zor şartlarda yaşamaya elverişli olan yerli hayvanlardan seçim yapılabilir. Hayvan seçiminde işletmeye ait olan kaba yem üretimi ile işletmenin et, peynir, süt ve tereyağı gibi pazar hedefleri diğer belirleyici unsurlar arasındadır.
BARINAK
Hayvan seçiminden sonra yetiştirilecek olan canlıların barınakları özenle kurulmalıdır. Barınaklar; hayvanın sağlığı, huzuru, et ve süt kalitesinin korunabilmesi, işgücü ve enerji tasarrufunun sağlanabilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi hedefler ön plana alınarak tasarlanmalıdır. Hatalı yer seçimi ve doğru inşa edilmemiş bir barınağın, sindirim sistemi ile solunum hastalıklarından, et süt üretimi ve döl verimine kadar pek çok probleme sebep olabileceği unutulmamalıdır. Kurulacak olan barınak, hayvanları aşırı soğuk, sıcak ve güneşten, çamur, yüksek nem ve kirli havadan koruyacak şekilde tertip edilmelidir.
BAKIM
Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yaparken bakımları ihmal edilmemelidir. Barınakları düzenli aralıklar ile güzel bir biçimde temizlenerek dezenfekte edilmelidir. İdrar, dışkı, yem artıkları ve yerlere saçılmış yemlerin; herhangi bir kokuya, sineğe ya da kemirgen bir hayvana cezbedici bir ortam sağlamaması için gerekli aralıklarla temizlik yapılması şarttır.
Tüm bunların dışında hayvanlara yapılması gereken 5 temel hak bulunmaktadır.
1.Hayvanlar kesinlikle aç ve susuz bırakılmamalı, sağlıklarını ve güçlerini koruyacak taze yiyecek ve suya erişimleri daim olmalıdır.
2. Barınak ve rahat dinlenme alanları korunaklı yapılarak hayvanlar rahat ettirilmelidir.
3. Hayvanlar can güvenliği kapsamında hastalık, ağrı ve yaralanmalardan uzak tutulmalıdır.
4. Hayvanların doğal davranışlar sergilemesine engel olunmamalıdır.
5. Mutlaka stres ve korkudan uzak tutulmalıdır.