Dengeli Hamilelik Beslenmesi
Hamilelik döneminde hormon artışına bağlı olarak anne adayında sindirim sorunları, bulantı ve kusma meydana gelir. İlk 3 aylık dönemden sonra bu tür şikayetler azalarak sona erer.
Dengeli Hamilelik Beslenmesi
Hamilelik döneminde hormon artışına bağlı olarak anne adayında sindirim sorunları, bulantı ve kusma meydana gelir. İlk 3 aylık dönemden sonra bu tür şikayetler azalarak sona erer. Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde bebeğin sağlıklı bir kromozomal yapıda olması büyüme ve gelişmesinde önemli bir faktördür. Bebek bu dönemde annenin beslenme şekline bağımlı değildir.
Hamilelikte Beslenme Şekli Nasıl Olmalı?
Anne adayı ilk 3 aylık dönemde az az ama sık beslenmelidir. Bulantının giderilmesi için sağlıklı atıştırmalıklar faydalı olur. Bu dönemde bebek anne adayının beslenme şeklinden etkilenmeyeceği için endişe etmeye gerek yoktur. Bulantı ve yemek yemede isteksizlik olması durumunda anne adayı bu konuda zorlanmamalıdır. Katkı maddesi olmayan, taze gıdalar tüketilmelidir. İlk 3 aylık dönemde anne adayı zararlı yiyecek ve içecekler dışında istediğini yiyip içebilir.
Anne Adayı Son İki Dönemde Nelere Dikkat Etmeli?
İlk 3 aylık dönemden sonra anne adayı hormonlar düzene girdiği için rahatlamış olur. Bu dönemden sonra doğru ve dengeli beslenme anne ve bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Bu nedenle günlük beslenme planı yapılırken 3 ana öğün ve 3 de ara öğün olmasına dikkat etmelidir. Meyve, süt ve yoğurt ara öğünler için idealdir. Protein ve kalsiyum kaynağı olan süt ve ürünlerinin her gün tüketilmesi gerekir. Kırmızı et haftada en az iki kez tüketilmelidir. Kırmızı et alırken raf ömrünün uzun olmamasına dikkat etmelidir. Yumurtayı haftada 3 günden daha fazla tüketmeye çalışmalıdır. Hamilelik dönemindeki en önemli besin kaynağı balıktır. Balık tüketirken daha çok levrek, somon, sardalya türü balıklara yönelmelidir. Kral uskumru, midye, istiridye tarzı deniz ürünlerinden uzak durulmalıdır. Bunun yanında günde 3 litre sıvı alımına dikkat etmelidir.
Hamileler Hangi Gıdaları Sofralarından Uzak Tutmalı?
Anne adayının bu zorlu döneme ayak uydurabilmesi ve bebeğin sağlıklı gelişimi için tüketilmesi gereken besinlerin dışında mutlaka uzak durulması gereken yiyecek ve içecekler de vardır. Yapay gıdalar, tatlandırıcılar, raf ömrü uzun olan gıdalar, ilaçlar, sigara ve alkol bunların en zararlılarındandır.