Dernek Nasıl Kurulur?
Dernek Nasıl Kurulur?
Dernek Nasıl Kurulur?
Dernek kurmak bir amaç istemektedir. Derneği kurmadan önce kurulacak olan bu derneğin amacını netleştirmek gerekir. Bu amacın fayda getiren herhangi bir konunun varış noktası olabilir. Her kulübün, derneğin bir gayesi bir amacı bulunmaktadır. Amacı olmayan bir dernek kuruluşu düşünülemez. Dernek, faaliyet ve taahhütlerini bu hedef doğrultusunda şekillendirerek büyümektedir.
Dernek kurmak için kaç kişinin gerektiği de sıkça sorulur. En az yedi kişinin dernek kurmak için aynı amaç ile aynı çatı altında toplanması gerekmektedir. Bu 7 kişinin olması gerektiği hususu yasa ile tanımlanmıştır ve minimum sayının altına düşmemelidir. Ayrıca derneğin bir yönetim organı da atanmalıdır. Yani kurucu üye gibi terimler açıklığa kavuşturulmalı ve üyelerin statü ve yetkileri belirlenmelidir. Elbette her derneğin her kulübün ve her vâkıfın bir isme ihtiyacı vardır. Dernek isimleri almak ve bulmak herkesin düşündüğü kadar basit bir işlem değildir.
Derneğe İsim Bulmak İçin Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?
Derneklerin nasıl adlandırıldığı sorusu, sürecin doğal bir parçası olarak sıklıkla sorulur ve yanıtlanır. Dernek kurmak kadar derneğe isim bulması da zordur. Çünkü tüm isimleri ve istediğiniz kelimeleri alamazsınız. Türk, Türkiye, Atatürk gibi özel kelimeler içeren derneklerin kurulabilmesi için özel izinler, gibi kapalı ibareler içeren dernek isimlerinin tamamı da aynı usul ve izinlere tabidir. Kurmak istediğiniz derneğe isim verilirken bu hususlar göz önünde bulundurulmalıdır. Birçok dernek kurulduğundan, benimsenecek ismin daha önceden alınmış bir derneğin adı olup olmadığı da açıklığa kavuşturulmalıdır.
Tüm kurum ve kuruluşlar, görevleri, üye haklarını, çalışma yöntemlerini ve kurumlar arası iletişimi tanımlayan bir dizi kurala sahiptir. Derneklerin de bu kurallara ihtiyacı vardır. Dernek hukuku adı verilen bu süreç oldukça hassastır. Aksi takdirde uzun vadede derneğin işleyişinde birçok sorun yaşanacaktır. Dernek kurmak uzun ve zorlu bir süreçtir.
Dernek Başkanlığı bu konuda bir sadeleştirme öneriyor ancak yeterli değildir. Derneğin yönetim kurulu model dernek tüzüğü sağlar, ancak bu şablonu her derneğe entegre etmek kolay değildir. Model Tüzük olabildiğince doğru ve derneğin kuruluş amacına uygun olarak revize edilmeli veya baştan profesyonelce yazılmalıdır. Dernek kurmak, yasal prosedürlere göre yürütülen birkaç adımdan oluşur. Her hukuki süreçte olduğu gibi dernek kurma sürecinde de gerekli bazı evraklar/belgeler bulunmaktadır.