Diz Kireçlenmesinde Tedavi Nasıl Uygulanır?

27 Ocak 2018 - 12:44

Orta ve ileri yaşlarda daha sık görülen diz kireçlenmesi, diz eklemlerinin yapısının deformasyona uğraması ve işlevini yitirmesidir.

Diz Kireçlenmesinde Tedavi Nasıl Uygulanır?

Orta ve ileri yaşlarda daha sık görülen diz kireçlenmesi, diz eklemlerinin yapısının deformasyona uğraması ve işlevini yitirmesidir. Tedavi edilmediği sürece ilerleyen bir hastalık olan kireçlenme; en kesin şekilde MR ile teşhir edilebilmektedir.  

Tedavi edilmeyen diz kireçlenmesi probleminde; yoğun ağrı ve kişinin hareketlerini kısıtlayan semptomlar görülebilmektedir. Diz kireçlenmesinde tedavi en iyi şekilde diz protezi uygulaması ile gerçekleştirilmektedir.

Diz protezi tedavisi iki şekilde uygulanabilmektedir;

Total diz protezi Minimal invazif

Hangi protez uygulamasının gerçekleştirileceğine hastanın ayrıntılı bir değerlendirilmesi yapılarak cerrah tarafından karar verilmektedir. Diz eklemini oluşturan kemiklerin yüzeylerinin kesilerek çıkarılması ve çıkarılan yüzeylerin özel madde ile kaplanması işlemi protez tedavisi olarak tanımlanmaktadır. Diz protezi tedavisi; özellikle ileri yaşlardaki hastalarda uygulanacağı zaman; total bir sağlık kontrolü yapılması gereklidir. Kardiyolojik açıdan çok iyi takip edilmesi gereken hastaların aynı zamanda bağışıklık sistemlerinin güçlü olması gerekmektedir. Böylece olası enfeksiyonlara karşı daha güçlü olacaktır. Aynı zamanda protezde kullanılan maddelere karşı hastanın alerjik reaksiyon gösterip göstermeme olasılığına karşı bir dizi test uygulaması da yapılmaktadır.

Ameliyat sonrasında enfeksiyon ve kanama risklerine karşı önlemler alınmalı ve doğru müdahale edilebilmesi açısından doktor seçimi büyük önem taşımaktadır. Ameliyat sonrasında hastanın doktorun ilaç ve egzersiz önerilerine eksiksiz uygulaması; ameliyat sonrasında komplikasyonların görülme riskini azaltacak ve iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Diz protezi ameliyatı öncesi ve sonrasında hem doktorun hem de hastanın yerine getirmesi gereken yükümlülükleri vardır. İyileşme sürecinin konforlu bir şekilde tamamlanması; ameliyat sonrasında ağrı hissinin azaltılması için hastanın; ameliyatı gerçekleştirecek doktorun önerilerine uyması, enfeksiyonlara karşı kendisini koruması çok önemlidir.

Detaylı bilgi için ; https://www.bulenterdemli.com.tr/