Donuk Omuz TanısıDonuk Omuz Tanısı Nasıl Konur? Nasıl Konur?

15 Haziran 2022 - 14:36

Donuk Omuz Tanısı Nasıl Konur?

Donuk Omuz Tanısı Nasıl Konur?

Hekimler tarafından hastaya yapılan fiziki muayene ile donuk omuz tanısı koyabilmek mümkün. Ancak hekim donuk omuz ile birlikte yaşanması ek olan rahatsızlıkların tanısı da koyabilmek için röntgen ve MR çekimlerine ihtiyaç duyabilir.

Donuk Omuz Nasıl Meydana Gelir?

Kişilerin omuz kısmında yaşadığı hareket kısıklıkları donuk omuz rahatsızlığının başladığına işaret olabilir. Omuz ekleminin uzun süre hareketsiz kalmasına neden olan bu rahatsızlık, kişinin yaşadığı düşme ya da çarpma gibi durumlar sonrasında sıklıkla yaşanabilir.

Donuk Omuz Nasıl Tedavi Edilir?

Donuk omuz tedavisinde hekim tarafından genellikle hareket egzersizleri ve eklem onarımı için verilen ilaçlara başka ilaçların enjekte edilmesi ile tedavi altına alınır. Ancak ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda ve hastanın daha da kötüye gittiğini gözlemlendiğinde, hekim kararı ile donuk omuz cerrahi müdahale yapılması gerekebilir

Diz Artroskopisi Nedir?

Cerrahi müdahalelerde yapılan tüm artroskopi işlemlerinde olduğu gibi diz artroskopisi işlemlerinde de kullanılan aletlerin ebatları oldukça küçüktür. Aletlerin ufak ebatlara sahip olması, vücutta açılan kesik izlerinin de küçük olması avantajı sağlar. Kapalı bir cerrahi müdahale olan diz artroskopisi, diz içerisinde bulunan eklemlerde yaşanan hastalıkları kolaylıkla tedavi altına alınmasını sağlar.

Diz artroskopisi, teknolojinin gelişimi ile birlikte üretilen optik kameralar ve teknolojik görüntüleme sistemlerinin başında gelir. Geliştirilen bu yöntem ile diz eklemlerinde yaşanan problemler, eklemler açılmadan kolaylıkla incelenebilir. Diz artroskopisi hastalık çeşitleri arasında sakatlık, yaralanma ve dizde yaşanan birçok hastalık tedavi edilebilir.

Diz Artroskopisi Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Tıp dünyasında yüksek başarı oranına sahip olan diz artroskopisi, diz eklemlerinde ani olarak ortaya çıkan hastalıkların tedavisinde sıklıkla tercih edilir. Diz artroskopisi yırtık menisküslerin tedavisi, ön çapraz bağların yırtılması, kıkırdak nakli, hasar görmüş eklemlerin onarılması, gergin durumda bulunan eklemlerin esnetilmesi, eklem içerisinde dolaşan serbest parçaların çıkarılması ve dizde yaşanan rahatsızlıklarda hekimler tarafından sıklıkla tercih edilen cerrahi yöntemdir.

Diz Artroskopisi Faydaları

Artroskopi işlemlerinin genel anlamda hem hastalara hem de işlem sırasında hekimlere sağlamış olduğu avantajlar nedeni ile sıklıkla tercih edildiği söylenebilir. Diz rahatsızlıklarında da tercih edilen diz artroskopisi işlemleri, diğer operasyonlar ile karşılaştırıldığında dizde en az doku hasarı, daha hızlı iyileşme süreci, daha az dikiş, işlem sonrasında daha az ağrı ve enfeksiyonun daha az yaşandığı tedavilerdir.

Omuz Yırtığı Neden Olur?

Omuz bölgesinde bulunan eklem kemiklerini kaplayan kasların yırtılması sonucu omuz yırtığı rahatsızlığı ortaya çıkar. Omuzda ağrı olarak kendisini belli eden omuz yırtığı rahatsızlığı, fiziki muayenenin yanı sıra röntgen ve MR çekimleri ile gözlemlenir. Omuz yırtıkları ilerleyen yaşlar ile birlikte ortaya çıktığı gibi gençlerde sportif aktiviteler sırasında yaşanan yaralanmalar sonucu da oluşabilir.

Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir?

Tüm hastalıklarda olduğu gibi omuz yırtığı rahatsızlığı da kişilerde bazı belirtileri ortaya çıkarır. Omuz yırtığı yaşayan kişiler kronik ağrı, dinlenme halinde iken şiddetli ağrılar, sürekli olarak sızı ve yanma hissi, omuz kaslarında yaşanan güçsüzlük ve hareket kısıtlılığı gibi durumları yaşayabilir.

Omuz Yırtığı Nasıl Teşhis Edilir?

Omuz bölgesinde yaşanan bazı belirtiler ile birlikte hasta hekime başvurduğunda, omuz yırtığı için gerekli olan tetkikler mutlaka yapılır. Omuz yırtığı teşhisinde hekimler tarafından öncelikle hastanın yaşı, iş durumu, gün içerisinde elini ne kadar kullandığı ve diğer hastalıkları değerlendirme altına alınır. Hekim yapmış olduğu bu değerlendirme sonucunda ihtiyaç duyarsa röntgen ve MR çekimi talebinde bulunabilir.