Hemoroid Tedavisi
Basur olarak da bilinen hemoroid sorunu makatın iç kısmında ya da dışında olabilir. Doktor tarafından teşhisi konulduktan sonra tedavi süreci belirlenecektir.
Hemoroid Tedavisi
Basur sorununu gidermek için öncelikle soruna neden olan etkenlerin yok edilmesi amaçlanır. Yani makatı zorlayan kabızlık basur nedeni olabilir. İkinci olarak basurda gelişigüzel krem ve ilaç kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Uzman tarafından basur tanısı konulduğu zaman, ilk evrelerdeki hastalar için kremle çözüm hedeflenecektir. Hemoroid tedavisi yapılırken ağrı ve yanma hislerini azaltmak gerekir. Şişen makat bölgesini de azaltan bir krem kullanılır. Ancak kremleri kullanırken doğru miktarda alınmasına önem verilmelidir. Fazla alınmaması önemlidir. Basur tedavisi esnasında dışkılamadan sonra ılık ve temiz suya oturmak gerekir. Bu şekilde 20 dakika beklenmesinden sonra temiz bir kağıt havlu ile kurulama yapılır. Ağrı ve yanma hissini azaltan oturma banyosu oldukça etkilidir. İğneyle tedavi yönteminde basur olan bölüme bazı maddeler aktarılır ve çıkıntı, sarkma olan bölümlerin azalması amaçlanır. İşlem yapılırken bir ağrı olmaz. Ameliyatsız basur tedavi yöntemleri içinde bir diğer işlem boğma tedavisidir. Bu işlem yapılırken hemoroid memesine lastik takılarak çürümesi sağlanır. Çürüyen parça kopar. Ameliyatlı tedavide ise basur ameliyatı yapılır. Genelde 3 ve 4 evreleri bu işlemde temel alınır. Bölgesel anestezi ile veya genel anestezide basur alınır. Lazer tedavisi, ağrısız ve kısa bir ameliyat işlemidir. Hastalığın yeniden tekrar etmesi olasılığı epey azdır.
Hemoroidi Tetikleyen Unsurlar Nelerdir?
Basur olmamak için yapılması gereken bazı önerilerden bahsedilebilir. Öncelikle posalı ve kabızlığı engelleyen yiyeceklere odaklanılması gerekir. Ayrıca en önemli konu olarak, dışkılama isteğinin bastırılmaması gerektiğidir. İçeride daha da katılaşan dışkı, delikte zorlanmaya neden olur ve bu zorlanma basur tetikleyen etki yapar. Doğal akışı bozan durumlar zarar verici etki yapacaktır. Bunun yanında dikkat edilmesi gereken diğer maddeler şöyledir: Bağırsak hareketleri için bol su tüketilmelidir. Lifli gıdalara odaklanılmalıdır. Hareket miktarı çoğaltılmalı ve uzun süre hareketsiz kalmaktan kaçınılmalıdır. Hareketsiz bir iş varsa bile, ek bir zaman ayrılarak spor yapılmalı ve açık kapatılmalıdır. Hamilelik ve doğum kaynaklı basurlarda beslenmeye ayrıca önem vermek gerekir.