İkinci el araç satışında merdiven altı eksperlere dikkat! Sahte rapor düzenliyorlar

04 Temmuz 2020 - 18:38

İkinci el arabada son günlerde hareketlilik yaşanıyor.

İkinci el arabada son günlerde hareketlilik yaşanıyor. Pazara gelen vasıtalar, kısa müddette akdikeni buluyor. Maliyetlerdeki çoğalış ivmesi ise, yukarıya doğru çıkıyor. Hareketlilik sürerken, sektörde yaşanan bazı negatiflikler de dikkat sürüklüyor. İkinci el taşıtlarda km düşürme, kazasını ve zararını saklama gibi dolandırıcılıkların önüne geçmek için yapılan ekspertiz raporu, bazen beklendiği gibi çıkmıyor. Birbiriyle uyuşan bazı galerici ve eksperler, zararı saklayarak rapor tertip edebiliyor. Merdiven altı eksperler, mağduriyet oluşturuyor.

Ozan Güven ve Deniz Bulutsuz vakasında şahit ifadesi ortaya çıktı: Beni öldürecek diyerek konutuma geldiEvde cansız vücudu bulunan kadının oğlu tarafından kedi suratından öldürüldüğü ortaya çıktıSon dakika: 4 emekçinin yaşamını kaybettiği fabrikanın sahibi sessizliğini bozdu

Sektör temsilcilerinden müessesesel bir şirkette vazifeli oto ekspertizi Aykut Çayakar 30, evraklı şahıslara vasıtaların gösterilmesi vurgusunu yaptı. Sektörde yaşanan vakalardan bahseden Çayakar, "Herkes bahsediyor bu cins vakalardan. Şahıs, 'X' bir ekspertize gidiyor, vasıtasını gösteriyor. Sonra başka 'X' bir ekspertize gidiyor vasıtasını gösteriyor. 'İlkinde yazılmayanlar, neden ikincisinde yazıldı. İlkinde hiçbir şey yok dendi, neden ikinci ekspertizde bir hayli mesele çıktı' gibi vakalar yaşanıyor. Kafalarda sual işaretleri oluşuyor. Acaba taşıtı satan galerici ise ekspertizle mi uyuştu, yoksa eksperi mi tanıyorlar gibi sual işaretleri oluyor bireyin kafasında. Benim öneri edeceğim mevzu; Türk Standartları Enstitüsü dokümanı, hizmet yeterlilik dokümanı olan bir ekspertize götürsünler vasıtalarını yurttaşlarımız. Burada çalışan ustaların hepsi evraklı insanlar olacaktır. Raporları garantili olurlar. Müessesesel işletmeler verdikleri raporların artta durur. Yarın telefon açtığınızda muhatap bulabilirsiniz" diye konuştu.

İKİ PARÇA BOYA DENİRKEN, TAVANIN DEĞİŞTİRİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Yaşadıkları rapor değişikliklerinden bahseden Aykut Çayakar, "Taşıtın hava yastığıyla alakalı orijinal yazıyor. Bize geldiğinde hava yastığının değiştiğini ya da tamir edildiğini görebiliyoruz. 'Motorda bir şey yok' sınıyor, meseleleri bulabiliyoruz. Boyada ise yerel sınıyor bütün boyalı çıkıyor. 'Değişen yok' sınıyor değişmiş parçaları görüyoruz. Alıcılar bunlarla karşılaşınca çok afallıyor. Alıcı 6- 8 ay kullanıyor, satmaya gelince bu meseleler ortaya çıkınca şok geçiriyor" dedi.Başından geçen esrarengiz bir hadiseyi anlatan Aykut Çayakar, "İkinci el bir vasıta gelmişti. Taşıtta 2 parça boya olduğu söylenmişti. Bize geldiğinde taşıtın tavanını değiştirilmiş olduğunu tespit ettik. Vasıta sahibi fenalaştı, oldukça makûs oldu" diye konuştu.

GALERİCİ İLE EKSPERTİZ ANLAŞIYOR

İkince el galerici esnafı, konutlu ve 2 çocuk babası Kadir Aşikar 40, bazı makûs maksatlı esnafın makûs maksatlı ekspertizlerle uyuşması neticeyi böyle meselelerle karşılaşıldığını kaydoldu. Bir değişik ikinci el galerici konutlu ve 2 çocuk babası Şerif Dönmez ise, "Bir sürü merdiven altı ekspertiz var. İşini öğrenmeyen ekspertiz çok fazla. İşini yaptığını sanıyor ancak yapmıyor. Esnafın da uyuştuğu işletmeler olabiliyor. Alıcıyı yanıltıyorlar. Böyle bir meselede mesullük ekspertizde olması gerekli ama hiçbir mesullük almıyorlar" dedi.

HARCAYICI DURUŞMASINDA DAVA AÇILABİLİR

Olayın meşru ebadını anlatan Avukat Erdal Ergör, "Son yarıyıl vasıta alım satımlarının çoğalmasıyla problemler gün suratına çıktı. 1 Ocak 2020 itibariyle yeni bir idaremelik yayınlandı. Alım satım işini iş olarak yapanların, ekspertiz raporu alarak satması lüzumlu hale getirildi. Buna ait olarak eksper servislerinin Türk Standartları Enstitüsü hizmet dokümanlarının bulunması gerekiyor. Şayet bu doküman bulunmuyorsa, esnaf ve ekspertiz servisi, bu işi organize ediyorsa cezai ve meşru mesullükleri doğmuş oluyor. Harcayıcı bu biçimde mağdur edildiyse legal haklarını aramak için ilk olarak satıcıya sonrasında eksper servisine protestoyla bildirimde bulunarak, hasarının giderilmesini isteyebilir" diye konuştu.

Avukat Ergör, protesto sonrası hasarın giderilmemesi vaziyetinde mesulün öncelikle galericide olduğunu belirterek, Harcayıcı Mahkemesi'nde dava açılabileceğini belirtti.

var meta = document.createElement(\'meta\'); meta.name = \"referrer\"; meta.content = \"no-referrer\"; document.getElementsByTagName(\'head\')[0].appendChild(meta); jwplayer.key=\"N8zhkmYvvRwOhz4aTGkySoEri4x+9pQwR7GHIQ==\"; jwplayer(\"BotExtraPlayer5f00a25f02dbd\").setup({ file: \'https://izle.sondakika.com/2020/07/04/ikinci-el-araclarda-merdiven-alti-ekspertiz-2632-13387527_kj_0913_sd.mp4\', image: \'{image}\', type: \"video/mp4\", primary: \'html5\', width: \'100%\', height: \'360px\', abouttext: \'Botextra çoklu bot sistemi\', aboutlink: \'http://botextra.com\', });