Yukarıya Çık
F-35 Lightning II’nin gövde bileşenlerini üreten Turkish Aerospace Industries’in yerini Amerikan Northrop Grumman işletmesinin geçebileceği iddia edildi
Beşinci jenerasyon avcı uçağı F-35 Lightning II’nin gövde bileşenlerini üreten Turkish Aerospace Industries’in TAI yerine Amerikan Northrop Grumman firmayı geçebilir
Sputnik’in Defense News sitesinden aktardığına göre, F-35 Lightning II’nin gövde parçalarını üreten TAI yerine Amerikan Northrop Grumman firmayı geçebilecek.
Uçağın gövde bileşenlerinin çoğunu Northrop Grumman üretirken TAI’nin ise ikinci seviye tedarikçi olduğu ileri sürülen yazıda, “TAI’nin yerine geçebilecek değişik bir tedarikçi bulununcaya kadar Northrop’un mevzubahisi bileşenin imalini üstlenmesi güçle olası” ifadelerine yer verildi.
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın F-35 Lightning II parçalarının yapımının ülke dışında yapılması ile alakalı tenkidinin tahliline müteveccih haberde, daha önceki Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın rastgele bir ilgisi olmadığı bu kararın uçağın seri yapımına ve dış ülkelerde yaygın satışına katkıda bulunduğu andırdırıldı.
Breaking Defense daha evvel, Rus imali S-400 Triumf füze sistemlerini satın aldıktan sonra F-35 imal programından çıkarılan Türkiye’den parça tedariki ile alakalı meseleler olabileceği mevzusunda uyarmıştı.
SÜREÇ NASIL İLERLEDİ?
Beyaz Saray, Temmuz 2019’da yaptığı söylemede, Türkiye’nin F-35 programından resmen çıkarıldığına söylemişti. Söylemede, “Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava korunma sistemi satın alma kararı Türkiye’nin F-35 programına katılımını ihtimalsiz kılmaktadır” ifadeleri kullanılmıştı.
Beyaz Saray’dan yapılan söylemenin ardından Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı Pentagon da Türkiye’nin F-35 programından çıkartıldığını doğrulayarak, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava korunma sistemleri alma kararı sebebiyle F-35 savaş uçakları programından çıkarıldığını belirtmişti.
TÜRKİYE İŞLETMELERİ MART 2020’YE KADAR PARÇA ÜRETMEYE DEVAM EDECEKTİ
Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ellen Lord ise, Türkiye'nin fotoğrafı olarak programdan çıkarılmasının ne kadar zaman alacağı sualleri üzerine yaptığı söylemede, Türkiye işletmelerinin, Mart 2020'ye kadar program için parça üretmeye devam edeceğini anımsatarak, şu ifadeleri kullanmıştı:
"İmalin devamı ve ortaklığın en içerici evrakı olan Uzlaşma Zaptı'nın yine geliştirilmesi mevzusunda çalışmalar yaptığımızdan dolayı bunun bugünden itibaren bir sene alabileceğini düşünüyorum."
AKAR: BAŞKA ARAYIŞLARA GİRMEK ZORUNDA KALACAĞIZ
Ulusal Savunma Bakanı Hulusi Akar da , F-35 projesiyle alakalı yaptığı son söylemelerde, S-400 tedariki sebebiyle haksız ve stratejik ortaklık ruhuna ters bir biçimde F-35 projesi dışında vazgeçilmemiz halinde lüzumumuzu karşılamak için natürel olarak başka arayışlara girmek zorunda kalacağız" demişti.
YORUMLAR