Kulak Zarı Tamiri Nasıl Yapılır
Dış kulak ve orta kulak bölgelerini birbirinden ayıran kulak zarı; kulağı korumakta ve işitme duyusunun sağlıklı devam etmesi için yardımcı görevindedir. Kulak zarı birçok nedenle zarar görebilmektedir. Bunların en sık karşılaşılanı ise; çocukluk döneminde ciddi kulak enfeksiyonu, dış darbeler ve kazalar sonucu yaşanan travmalardır. Kulak zarı yırtıklarında; işitme kaybı, şiddetli ağrı, akıntı ve daha ciddi problemlerde de kanama semptomları yaşanmaktadır.
Kulak zarı tamiri iki şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Akıntı ve kanamanın olduğu yırtıklarda kesi açılarak enfekte olan bölgenin temizlenmesinden sonra hastanın kendi kıkırdağından yama yapılması ile gerçekleştirilmektedir. Daha hafif semptomlarda ise; endoskopik olarak gerçekleştirilen timpanopilasti ameliyatlarında kesiye ihtiyaç yoktur ve hastanın kendi kıkırdağı ile yama işlemi gerçekleştirilmektedir.
Timpanopilasti ameliyatı sonrasında hasta 1 gün hastanede yatırılmaktadır ve hasta 3 – 4 gün içerisinde normal yaşamına dönebilmektedir. Ameliyat sonrasında 5. Ve 10. Günler kontrol ed,ilen hasta; bu süreçte antibiyotik kullanmaktadır. Bu kontrollerin amacı enfeksiyon ya da ödem oluşumunun kontrolüdür. Hasta yaklaşık 2 ay sonrasında tamamen duymaya başlamaktadır ve bu dönemde işitme testi uygulanmaktadır. Hasta ameliyat sonrasında 6 boyunca kulağını darbe, travma ve en önemlisi sudan korumalıdır.
İşitmeyi engelleyen bir diğer problem ise; genellikle çocuklarda görülen kulakta sıvı birikmesidir. Kulakta sıvı birikmesi; geniz etinin büyük olmasının bir sonucudur. Bu nedenle bir çocuk KBB uzmanı problemi en doğru şekilde tespit edecek ve uygun tedavi yöntemini uygulayacaktır. Çocuklarda görülen bu problem genellikle bademcik ameliyatı ve geniz etinin alınması ile birlikte kulağa tüp takılması işlemi ile tedavi edilebilmektedir.
İşitme duyusunun yitirilmemesi adına tedavi için mutlaka tecrübeli doktorlar tercih edilmelidir.
Detaylı bilgi için ; http://www.cemerdurak.com/
YORUMLAR